– Et epokegørende øjeblik i dansk pigtråd, siger Carsten Grolin

 

I november måned 1965 går Peter Belli og hans Rivaler i ASA-lydstudierne for at indspille deres nye singleplade. Som noget helt skelsættende har Peter Belli (eller hans vejledere) valgt at få oversat to engelske titler til dansk. Det drejer sig om Kinks-nummeret “A Well Respected Man” skrevet af Ray Davies og i Danmark for nyligt udkommet på EP-pladen “Kwyet Kinks”. Den anden titel er skrevet af folkesangeren Donovan med titlen “Hey Gyp”.

I følge Peter Belli selv, fik han singlen, i den engelske udgave, overrakt af Ray Davies selv, da Peter Belli & Les Rivals var opvarmningsorkester  for The Kinks i Fyens Forum. Ray skulle have sagt:”Få den oversat til dansk – så har I et Hit! Det bliver Thøger Olesen, der oversætter de to engelske tekster, og det bliver ikke sidste gang, vi kommer til at se tekster fra hans hånd. Op i gennem slutningen af 60‘erne bliver han den helt store leverandør af egne som oversatte tekster til bl.a. Peter Belli som især målrettes til “Dansktoppen”. “A Well Respected Man” bliver i Olesens oversættelse til “Helt igennem Respektabel”, og er vel den første spæde begyndelse til danske tekster med et vis kritisk holdning til dagens Danmark – fra en pigtrådsgruppe i hvert fald. I en anmeldelse i Politiken, håber anmelderen, at andre grupper vil følge i Peter Bellis fodspor med hensyn til at synge på dansk. Det sker også, men nok ikke som anmelderen havde håbet. Efter at The Donkeys var røget til tops på hitlisten med “Ved Landsbyens Gadekær”, følger mange pigtrådsgrupper efter, da de kan se, at der er penge i nyfortolkninger af gamle revyviser og schlagere. Det bliver gjort med vekslende held. De bedste er vel Defenders “Vi har aldrig fået noget” og Hitmakers “Træd an ved makronerne. Men tekster med bid i bliver det ikke til, før vi kommer op sen-60‘erne og ind i 70‘erne. Næste epokegørende skridt i den dansksprogede rockmusik sker ikke før Steppeulvene i 1967 udsender deres album “HIP”.

Se billeder fra optagelserne i ASA-studierne

Hvad skrev man om pladen i aviser og blade?