Mor, hvorfor må jeg ikke få Beatlesstøvler?

Ja, hvorfor mon? Men min mor anså bare ikke Beatlesstøvler som fornuftigt fodtøj, og da det var hende, der havde det store ord at skulle have sagt, når det gjaldt skokøb, fik jeg aldrig et par Beatlesstøvler. Det var en hård nød at sluge, for hvordan kunne jeg spille pigtrådsmusik uden Beatlesstøvler? For når jeg kiggede i bladene Hit og Beat, kunne jeg jo se, at næsten alle grupperne, professionelle – som amatører, havde Beatlesstøvler på fødderne.

The Hitmakers

Min mor var på ingen måde en stokkonservativ kvinde, hun finanserede bl.a. vores guitarer og forstærkere, men her satte hun altså grænsen. Hun mente, at med hensyn til fodtøj, skulles der ikke gås på kompromis – det skulle være ordentligt og fornuftigt . Og hun var ikke den eneste, der anså Beatlestøvler som en slags hån mod det, som mange opfattedes som god smag.

Jeg spillede på dette tidspunkt (1964) basun i Vardegarden, og jeg husker klart en episode, hvor Beatlesstøvlerne skabte lidt røre. Lille Tommy, som spillede trompet, mødte en dag op i et par sorte, velpudsede Beatlesstøvler. Lige før vi skulle stige ind i bussen, for at køre til byen, hvor vi skulle spille, opdagede en af lederne Tommys Beatles-støvler. Panik! Selvom de var sorte og lignede vi andres sorte sko til forveksling, måtte han i en vældig fart skynde sig hjem for at skifte sko – og han gjorde det sgu’! Uden diskussion. Selv om der måske var lidt provokation og oprør i  at gå med Beatlesstøvler, var vi unge, i hvert på dette tidspunkt, temmelige autoritetstro. Vi gjorde som de voksne sagde – næsten!

 

 

The Paragons

 

 

The Lollipops og Danny & The Royal Strings

 

Bonus info:

Beatlesstøvlen blev introduceret i Danmark af The Beatles (naturligvis), men også i England gik støvlen under navnet Beatle Boots.

Paul McCartney foran Anello & Davide (måske?)    Foto: Michael McCartney

Historien fortæller, at en dag umiddelbart efter deres første Hamborg-tur, gik Paul McCartney og John Lennon ved Charing Cross og så i ruden til skobutikken Anello & Davide, et par støvler, som lige faldt i deres smag, og faldt godt ind i opbygningen af deres nye image bl.a. med det for den tid meget lange hår.
Støvlerne var ankelhøje, sorte, tætsiddende og med spidse snuder. Høje cubanske hæle og med en lynlås eller elastik i siden.
Der gik ikke lang tid før en enhver engelsk beatgruppe med bare en lille smule respekt for sig, havde Beatlesstøvler på.
Ja, selv konkurrenterne The Rolling Stones tog Beatlesstøvlerne på!

Selve støvlen var en variant af den såkaldte Chelsea-støvle fra Victoria-æraen, hvor den blev båret både af kvinder og mænd.

John Lennons udslidte Beatlesstøvler

Se reklamer for sko fra 60’erne her.