Billed Bladet 14. september 1962

I disse dage er det konfirmationstid. De unge konfirmanter bliver fejret med dyre fester og gaver. Jeg kommer til at tænke på min egen konfirmation, hvor soveværelset blev ryddet, så vi der kunne holde fest for familen. Gaverne var ligeledes holdt på et niveau, hvor alle kunne være med, selv om der selvfølgelig var forskelle. Jeg har i år været til 2 flotte konfirmationer, og det er tydeligt, at konfirmationer i dag, bliver holdt med fest og gaver på et helt andet prisniveau end min egen. Det siger alt om de økonomiske forhold i begyndelsen af 1960’erne og i dag.

Hvad ønskede konfirmanten sig så i begyndelsen af 60’erne?

For mange – en grammofon!

For snart adskillige år siden fik jeg en gammel grammofon foræret, det var før “spillemaskinen” blev til en pladespiller. Den tilhørte min kones kollega, og da hun vidste, at jeg interesserede mig for den slags, syntes hun, at den skulle jeg ha’, den lå jo alligevel bare nede i kælderen og samlede støv.
Da hun kom for at afleverede den, fortalte hun, at hun havde fået den af hendes forældre i konfirmationsgave i 1960. Det var hendes største ønske. Jeg kunne tydelig mærke, at grammofonen virkelig havde stor affektionsværdi for hende, men hun mente dog alligevel, den ville få det bedre hos mig. Hun har nok ret, for den står i hvert til pynt på min reol.

Grammfonen, var en Polyphon rejsegrammofon med aftageligt låg, hvori højttaleren lå. Det var stadig mulighed for at spille de gamle lakplader, som skulle afspilles på 78 omdrejninger i minuttet, men mon ikke grammofonen mest stod på 45 omdrejninger, for det var primært singleplader, de unge havde råd til at købe. Som et kuriosum skal lige nævnes, at grammofonen også kan spille med 16 omdrejninger i minuttet, en meget lav hastighed, som der blev eksperimenteret med i begyndelsen af 60’erne, uden den helt store succes. Se notits fra Tempo her.

 

Se flere billeder af grammofonen her.

Symbol på en ny tid

Grammfonen og lidt senere båndoptageren, bliver symboler på den nye tid, hvor teenagerne ikke længere ville sidde og lytte til deres singleplader på forældrenes radiogrammofon. De bliver en fast del af den ungdomskultur, som blomstrer op gennem 60’erne, hvor musikken kommer til at spille en essentiel rolle.

 

 

 

 

Se grammofonreklamer m.m. fra 1960’er her.